ЯК ПРОТИСТОЯТИ НЕТЕРПИМОСТІ?

Ø  ЗАКОНОДАВСТВО: Кожна держава несе відповідальність за дотримання законів прав людини, за заборону і покарання злочинів, скоєних на ґрунті ненависті та дискримінації меншин, незалежно від того здійснені вони державними службовцями, приватними організаціями або окремими особами. Держава також має забезпечити рівний доступ до судів, до уповноважених з прав людини або омбудсменам, для того, щоб люди не чинили самосуд і не вдавалися до насильства з метою вирішення своїх суперечок.

  • ОСВІТА: У боротьбі з нетерпимістю закони необхідні, але в окремих випадках недостатні. Нетерпимість йде корінням в невігластво і страх. Нетерпимість також тісно пов’язана з перебільшеним почуттям власної гідності і гордості, будь то особистої, національної чи релігійної. Ці поняття закладені в процес навчання і пізнаються з дитинства. Тому, більше уваги слід приділяти освіті. Необхідно докладати більше зусиль для навчання дітей таких понять, як права людини і інший спосіб життя.
  • ДОСТУП ДО ІНФОРМАЦІЇ: Нетерпимість особливо небезпечна, коли вона використовується для досягнення політичних або територіальних амбіцій окремих осіб. Часто вони починають з того, що визначають ступінь терпимості населення. Потім вони придумують помилкові аргументи, призводять неправильну статистику і маніпулюють громадською думкою шляхом дезінформації і забобонів. Найбільш продуктивний спосіб обмеження можливостей таких підбурювачів – це розробка заходів щодо заохочення свободи і різноманіття думок преси, з тим щоб дати можливість громадськості провести межу між фактами і думка.
  • ОСОБИСТА ОБІЗНАНІСТЬ: Нетерпимість суспільства є результатом нетерпимості окремих його членів. Для боротьби з нетерпимістю люди повинні розуміти зв’язок між своєю поведінкою і порочним колом недовіри та насильства в суспільстві. Кожен з нас повинен почати з того, що задасть собі питання: чи є я терпимою людиною? Сторонюся я тих, хто відрізняється від мене? Звинувачую я їх в своїх проблемах?
  • РІШЕННЯ НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ: Зіткнувшись із зростанням нетерпимості навколо нас, ми не повинні чекати, поки уряд і установи вживуть заходів. Рішення проблем залежить від усіх нас.