Мандруємо рідною Україною: подорож до Львова

Осінні канікули промайнули швидко, але приємні спогади про незабутню подорож до Києва і Львова (14-21 жовтня 2016 року) учні Слов’янського педагогічного ліцею залишать на все життя.

І перше приємне враженнях ліцеїсти отримали, коли відвідали Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва. Дітям пощастило зануритися в атмосферу справжнього мистецтва музики та танцю – класичного балету, найпопулярнішого у світі «Лебединого озера».

image002 image003image005

 

 

 

 

Вистава була справді чудова. Партитура П.Чайковського перетворила традиційне балетне лібрето на ліричну поему з глибоким психологічним змістом. Ліцеїсти насолоджувалися неперевершеною симфонічною музикою, яка завдяки П.Чайковському знайшла своє життя на сцені – союзом музики з хореографією. І хоча балетна вистава побудована за звичним класичним сценарієм, – постановка, декорації, костюми та гра оркестру – все було неперевершено. Артисти балету захопили глядачів виставою.

Протягом наступних трьох днів учні Слов’янського педагогічного ліцею мали унікальну можливість, не тільки на власні очі побачити, а ще й відчути унікальну енергетику одного з найунікальніших і найчарівніших міст України та Європи – міста Львів.

У перший день учні вирушили на заміську екскурсію «Золота підкова Львівщини».  Маршрут екскурсії переніс підлітків у світ середньовіччя, епоху замків та храмів, які й досі зачаровують своєю величчю, захоплюють багатою історією та вражають неповторною красою. Відвідини Золочівського, Олеського та Підгорецького замків-музеїв, що містять безцінні речі костелів та твердинь Південної Русі, палаци Західної України та експонати, які збирали близько чверті століття, справили на ліцеїстів незабутні враження. Олеський замок як один з найбільш давніх в Україні та перший на її території музей-фортеця. Підгорецький замок — без перебільшення, кращий палац Західної Україні, який, однак, вже 15 років перебуває на реставрації. Китайський палац, що знаходиться на території Золочівського комплексу — один з трьох, збережених у Європі. А ще десятки історій та десятки тисяч експонатів…

image007 image009 image011 image013 image015

Другий день у Львові підлітки розпочали з підйому на оглядовий майданчик найвищої на сьогодні будівлі в місті (її висота 88 метрів – 184 сходинки), Це́ркви святи́х О́льги і Єлизаве́ти (раніше Костел свято́ї Єлизавети) — неоготичний храм, на площі Кропивницького. Костел збудовано на пам’ять про популярну імператрицю (цісареву) Єлизавету Баварську (Габсбурґ), відому як Сісі, — дружину цісаря Австро-Угорщини Франца-Йосифа I.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
image019

image021

image024

image026

 

 

 

 

 

 

 

 

image001Наступна екскурсія учнів стала сходинкою на шляху їх професійного вибору. Ліцеїсти завжди будують далекоглядні плани, тому вже сьогодні замислюються про вибір майбутньої професії. Учні, в рамках реалізації проекту «ЗБЕРЕЖИ КРАЇНУ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО», взаємодії між державними установами та громадськими організаціями військово-патріотичного спрямування, підвищення престижу військової служби, системи профорієнтаційних заходів ліцеїсти скористалися чудовою нагодою перебування у Львові для знайомства з Львівським державним університетом внутрішніх справ. У ЛьвДУВС тепло й гостинно зустріли ліцеїстів, організували, по-справжньому цікаве та пізнавальне знайомство з університетом.

 image002 Ознайомча екскурсія навчальним закладом розпочалась з візиту до Народного музею, де з історією міліції Львівщини та становлення ЛьвДУВС ознайомив учнів фахівець відділення соціально-гуманітарної роботи Дмитро Удут.

Ліцеїсти ознайомилися з навчальним криміналістичним комплексом факультету № 1 (підготовки фахівців для підрозділів слідства), до якого належать криміналістична лабораторія, квартира-полігон і методичний кабінет. Завдяки  цікавій і змістовній розповіді старшого лаборанта кафедри криміналістики, судової медицини та психіатрії Володимира Герича, учні не тільки дізналися про освітній процес та методи викладання дисциплін циклу кримінального процесу та криміналістики, а й відчувши себе майбутніми студентами, відвідали криміналістичну лабораторію, на власні очі побачивши квартиру-полігон, де студенти ЛьвДУВС на практиці відпрацьовують свою майстерність.

image003У рамках візиту діти відвідали спортивний зал та стрілецький тир вишу, що справили на них найбільше враження. В останньому, після детального інструктажу з заходів безпеки, завідувач кафедри  тактико-спеціальної підготовки Юрій Йосипів дозволив окремим учням випробувати свої стрілецькі навички. І юнаки і дівчата були у захваті. Побачили учні охайні й затишні кімнати курсантів, продегустували смачні страви в університетській їдальні.

image005По закінченні візиту учні отримали профорієнтаційні матеріали, що містять вичерпну інформацію про освітні послуги щодо підготовки фахівців та Правила прийому до ЛьвДУВС. Учні ліцею з теплотою і вдячністю будуть згадувати такі цікаві, пізнавальні, емоційно насичені профорієнтаційні гостини до Львівського державного університету внутрішніх справ. Дякуємо керівництву вишу за теплий прийом.

20 жовтня учні здійснили пішохідну екскурсію «Середньовічний Львів та підземелля, де побачили чудове поєднання двох надзвичайних частин міста Лева. Екскурсія по Старому Місту, розгорнула сторінки історії найвизначніших пам’яток архітектури в центрі міста; учні відвідали старовинні храми та собори, національні квартали. Діти побували в історичних підземеллях: шахті, де видобувають каву («Копальня кави»); відвідали відому всьому світу Аптеку-музей та її підземелля; підземелля костелу Єзуїтів із саркофагом та підземною річкою під оперою.image036 image038

Символічно завершилася екскурсійна програма; як кажуть у народі: «Як день розпочався так він і закінчився», – знову підьомом. Але цього разу на іншу історичну споруду та найвідомішу знакову будівлю Львова – міську Ратушу. Сучасна вежа львівської ратуші Пам’ятка архітектури національного значення, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО, є найвищою в Україні. Перед очима ліцеїстів, з висоти 65 метрів, відкрилися неперевершені осінні краєвиди Львова. Це  було вражаюче.

У третій день перебування у Львові учні ліцею вирушили на автобусно-пішохідну екскурсію «Львів – перлина Європи». Діти продовжили знайомство з цікавинками Львова й знову поринули у захоплюючу мандрівку старовинним та сучасним Львовом, оглянули панораму міста з найвищої вершини – гори Високий Замок, проїхали однією з найстаріших дільниць міста – Личаковом, досліджували барокову пам’ятку архітектури середини XVIII ст. – Архикатедральний собор Святого Юра, побачили корпуси найбільших і найстаріших львівських вузів – Політехніки та Львівського університету. Пройшлися Личаківським некрополем……image039 image042 image043 image045

Час у Львові промайнув, на жаль, дуже швидко. Подорож закінчилася, і натхненні мандрівники повернулися додому. Але привезли з собою теплі спогади про чарівне європейське місто України – місто Львів. І кожного разу, переглядаючи світлини зі Львова, учні будуть відчувати приємні нотки ностальгії за подорожжю.