ЯК ЗБЕРЕГТИ СВОЄ ЗДОРОВ’Я В ІНТЕНСИВНОМУ ПОТОЦІ СУЧАСНОГО ЖИТТЯ?

У всі часи теми життя та смерті завжди цікавили людство, а здоров’я було одним з важливих життєвих ресурсів. І справді здоровою людиною може назвати себе той, хто цілком та повністю гармонійний у всіх сферах свого життя. Така людина чудово відчуває себе в своєму душевному світі, сповнений життєвих сил свого фізичного тіла і неодмінно успішно реалізується в соціальній сфері. На жаль, в наш час таких одиниці.

Приходячи в цей світ, ми проживаємо все своє життя в постійно мінливих природно-соціальному середовищі, яка безпосередньо впливає на нас. І тільки самоорганізація самої людини, його психічне та фізичне здоров’я, розумові здібності і цілеспрямованість допомагають стримувати натиск багатофакторної та далеко не завжди доброзичливого середовища. Життя – непередбачуване та постійно завдає удари, а нам потрібно начитись, тримати їх.

 

Які зробити дії, щоб зберегти своє здоров’я та крокувати в ногу з часом? Почнемо з факторів, що впливають на здоров’я людини. Їх не так багато – тут ми розглянемо основні фактори, їх сфери впливу та складові. До основних сфер впливу відносяться біологічні, психологічні та соціальні чинники.

До біологічних факторів належать: екологія, спадковість (генетика), фізичне здоров’я та фізична культура, статева приналежність, вік, конституція тіла, якість харчування і водний режим, наявність шкідливих звичок, особиста гігієна та статева культура, організація відпочинку і дозвілля, режим дня, міцний і здоровий сон.

До психологічним чинником відносяться: психічний (ментальне) здоров’я, прагнення до моральності і духовності, рівень самооцінки, відповідальність, самоконтроль, культура поведінки й мови, почуття міри, гідність, автономність, тактовність, задоволена потреба любити і бути коханим, психологічний клімат в родині ( на навчанні, на роботі), особливості характеру, емоційність, здорове тактильне спілкування, бачення картини світу, стійкість до дистресу.

До соціальних факторів: гендерна приналежність, клас і статус, рівень розвитку та освіти, соціальний захист, затребуваність, професійна самооцінка, рівень доходу, охорона праці і здоров’я в професійній сфері, профвредности, профпридатність, сімейний стан, умови життя та житлові умови, рівень медичних послуг і доступність, рівень загальної культури, релігія і віра, рівень соціально-економічного розвитку, дієздатність.

Безумовно, список можна продовжити. Але ясно одне: благополуччя та здоров’я людини цілком та повністю залежать від гармонійної єдності його біологічних, психологічних і соціальних факторів, обумовлених вродженими особливостями чи набутими якостями.

Частка впливу всіх цих факторів на здоров’я людини за статистикою виглядає приблизно так:

  • вплив біологічних та соціальних факторів варіюється від 10 до 30%;
  • медицина забезпечує нам посильну допомогу всього на 7-14%;

все інше, а це близько 60%, залежить від якості життєдіяльності самої людини, від його харчування, фізичної активності, ментальної цілеспрямованості, бажання жити, пізнавати себе і світ, розвиватися і вдосконалюватися.

Мало того, дослідження сучасних чених довели, що людина, цілком та повністю змінюючи свій спосіб життя, змінює свої гени. А саме, взабезпечуючи своєму організму здорове харчування, переважно засноване на рослинній дієті, при регулярності фізичних навантажень, людина досягає таких результатів:

  • поліпшується обмін речовин в організмі;
  • підвищується життєвий тонус;
  • збільшується розумова діяльність мозку;
  • примножується фізичну працездатність і витривалість;
  • в рази посилюється здатність організму до повного зцілення від хвороб, а в деяких випадках навіть від найважчих захворювань.

Що ж ще нам необхідно, щоб стати більш гармонійними в інтенсивному потоці сучасного життя?

В цьому відношенні розберемо наступні моменти, завдяки яким перетворюється життя кожного, хто цілеспрямовано діє. В першу чергу необхідно створити установку на здоровий спосіб життя і неодмінно її в собі підтримувати. На допомогу слід виробити позитивне світогляд та підтримувати його в собі, в будь-яких ситуаціях чи обставинах. Для цього важливо стежити за якістю всіх своїх думок, слів, дій щодо себе та інших людей. І звичайно ж, завжди дотримуватися охайності свого зовнішнього вигляду і чистоту простору навколо себе.

Наступним кроком неодмінно є пізнання себе як особистості. І тут важливо виявити всі свої позитивні і негативні якості, прийняти та полюбити себе і всі свої недосконалості. А моральне чи духовне самовиховання допоможуть оволодіти знаннями і сформувати навички контролю та управління собою і своїми емоціями.

Крім цього, важливо навчитися бути щирим та чесним у відносинах з самим собою, з іншими людьми. Обов’язково навчитися проявляти тактовне, добре і дбайливе ставлення як до себе, так і до всіх ближніх. При цьому важливо пам’ятати про свої особисті кордони та вміти вчасно заявляти про них оточуючим. Так само як не менш важливо дотримуватися і поважати кордони інших людей.

Щодня прагнути проявляти фізичну активність, тренувати імунітет, регулярно гартувати організм, відвідувати лазні, сауни, робити масаж. Не менш важливо здійснювати прогулянки на чистому повітрі та постійно дотримуватися режиму дня, тобто рано прокидатися і рано лягати, забезпечуючи собі здоровий та міцний сон.

До того ж варто регулярно занурюватися в медитацію, релаксацію або інші види спокійного (відокремленого) відпочинку. Цьому посприяє класична, інструментальна, медитативна музика або будь-яка інша з розряду музикотерапії. Так само слід цілком і повністю відмовитися від шкідливих звичок. Мінімізувати споживання солі і повністю виключити зі свого раціону цукор, включаючи всі добавки, які містять його в продуктах. Потрібно очистити організм від токсинів, паразитів, отрут та хімікатів. А регулярне і достатнє вживання чистої води в перервах між основними прийомами їжі сприятиме додатковому очищенню і виведенню шлаків.

Слід періодично займатися улюбленою справою (хобі), розвиваючи та вдосконалюючи свої навички, відзначати свої досягнення і заохочувати себе. Так само нести благо в цей світ через ті знання, навички та вміння, які є важливими для вас на рівні системи цінностей. Зустрічатися і спілкуватися з однодумцями, ділитися своїми новими знаннями, успіхами і можливостями. Прагнути допомагати тим, хто потребує допомоги в міру можливості.                                                                                                     

 У разі дистресу необхідно звертатися за допомогою до фахівця або самостійно приводити себе в рівновагу через уже відомі методи, такі як водні процедури, дихальна гімнастика, йога, цигун, афірмації, гіпнотерапія, арт-терапія, ароматерапія, кольоротерапія і т.д. Дуже багатьом ця інформація давно відома, але відповідальність на себе за своє власне життя беруть тільки ті, хто усвідомлено крокує вперед, розвиваючись та допомагаючи розвиватися іншим. Бережіть себе!